Cara Check No Astro
Cara Check No Astro

Cara Check No Astro

Posted on

Terlupa no akaun Astro mungkin hal yang sering terjadi, macam manakah kaedah bagi semak no akaun Astro? Saya akan share kaedah cepat dan terkini untuk buat semak no akaun Astro bagi membantu kamu menikmati hiburan dan juga service daripada pihak Astro.

Jika kamu terlupa no akaun Astro, ada pelbagai kaedah cepat bagi semak no ASTRO kamu melalui online, hubungi khidmat pelanggan, gunakan app MyAstro atau melalui khidmat pesanan ringkas mesej.

Dengan gunakan cara-cara yang dinyatakan kat atas, kamu tak lagi mesti ke kaunter cawangan Astro yang terdekat semata-mata bagi semakan no Astro kamu.

Untuk pengguna Astro , kamu perlulah mengingat no akaun Astro kamu untuk urusan pembayaran bil Astro .

Malah, kamu juga perlukan no ASTRO ni bagi aktiviti lain macam hantar aduan mahupun ingin berhenti melanggan servis yang disediakan Astro.

Nombor Astro

No Akaun Astro merupakan no identiti untuk setiap pelanggan Astro. No ni digunakan samada bagi memperbaharui bil kamu, tukar langganan Astro, buat Astro ID, memperbaharui informasi kamu dan menikmati service disediakan Astro.

Check No Account Astro Melalui SMS

Dengan gunakan telefon, kamu dapat hantar mesej untuk pihak Astro bagi semak no Astro kamu.

Untuk pelanggan prepaid, pastikan kamu memiliki credit. Selepas itu, ikut cara berikut ini:

  1. Taip ASTRO<jarak>ACC<jarak>12 Digit Nombor Kad Pengenalan
  2. Hantar ke 666888
  3. Contoh ASTRO ACC 900202022355

Selepas itu, kamu akan mendapatkan SMS daripada pihak Astro bersama informasi no akaun Astro kamu.

Melalui Talian Khidmat Pelanggan

Bagi kemudahan setiap pengguna Astro, Astro sudah menawarkan no khas untuk talian khidmat pelanggan untuk pelanggan mereka buat aduan, tutup akaun Astro, semakan bil Astro, semakan no Astro dan banyak lagi.

Talian khidmat pelanggan ni dapat dihubungi kat talian 03 9543 3838.

Sila bercakap dengan pihak Astro dan nyatakan kamu mahu semakan no akaun Astro kamu. Bagi tujuan keselamatan kamu mungkin akan diminta bagi berikan informasi berkaitan diri kamu.

Melalui Portal Astro

Pihak Astro juga menawarkan sebuah portal khas dimana pengguna dapat gunakan pelbagai kemudahan yang tersedia antaranya semakan informasi akaun, info terkini  rancangan yang ditayangkan, bayar bil Astro dan banyak lagi.

Bagi semak no Astro kamu, sila ikuti cara ini:

  1. Buka portal rasmi Astro kat link https://www.astro.com.my/
  2. Klik Log masuk pada pilihan menu atas laman website tersebut
  3. Login gunakan akaun Astro ID kamu. Jika belum memiliki Astro ID, kamu mestilah melakukan pendaftaran baharu
  4. Pada pilihan dashboard kamu, klik pada bahagian bil.
  5. Daripada bil tersebut, kamu dapat semak no akaun Astro kamu

Melalui App My Astro

Pihak Astro sudah membangunkan sebuah app bagi pengguna mereka yang dikenali dengan nama My Astro.

Buat waktu ni, app ni dapat download oleh pengguna Android dan iOS dan kamu dapat download daripada Google Play atau App Store daripada link kat bawah:

Selepas itu, login akaun Astro kamu gunakan Astro ID. Jika belum memiliki Astro ID, kamu dikehendaki buat daftar akaun baharu terlebih dahulu.

Pada aplikasi ini juga, Anda dapat check bil Astro online.

Semak No Akaun Astro Melalui Facebook

Astro juga gunakan platfom media sosial macam Facebook bagi kekal berhubung dengan pengguna mereka. Melalui Facebook kamu dapat semak no akaun melalui PM (Private Message) atau Messanger ke admin Astro.

Isikan mesej kamu dan no IC/MyKad melalui Messenger. Dalam beberapa minit Admin Messenger Astro akan menghantar informasi nombor akaun Astro kamu.

Cara Check Nombor Akaun Astro Melalui Whatsapp

Terlupa no akaun Astro tak menjadi masalah sebab kamu dapat menyemak melalui app Whatsapp. Caranya cepat saja iaitu hantarkan mesej/aduan kamu melalui app Whatsapp seperti contoh “Halo, macam mana cara ketahui no akaun Astro sebab saya lupa no akaun tersebut” dan pihak Admin Astro akan menjawab pertanyaan kamu.

Semoga perkongsian diatas dapat membantu Anda.